diumenge, 28 de desembre del 2008

Recolzem o donem suport?

Tot i que molta gent no ho sap, el verb recolzar en català només té els significats següents:

1 1 v. intr. [LC] Una cosa, descansar sobre un suport. Posa l’escala que recolzi a la paret. La volta recolza sobre les dues parets laterals.
1 2 v. intr. [LC] per ext. Una teoria que recolza sobre fets indiscutibles. Sobre aquells exèrcits poderosos recolzava tota la força de l’Imperi.
2 tr. [LC] Posar (alguna cosa) de manera que recolzi o descansi sobre un suport. L’escala, no cal que l’aguantis tu: pots recolzar-la a la paret.
3 intr. pron. [LC] Sostenir-se en una posició inclinada fent descansar els colzes, l’esquena, etc., sobre un suport. Em vaig recolzar d’esquena en un arbre.
Segons l'Institut d'Estudis Catalans, quan ens volem referir a l'acció d’advocar per alguna cosa a obtenir, a acordar, etc., de mantenir-la, de defensar-la, hem d'utilitzar la perífrasi "donar suport a".

Després de l'explicació, com hauria de quedar la fotografia següent?


5 comentaris:

Kes ha dit...

Utilitzaré la perífrasis que molt encertadamen has donat d'exemple. O sigui,que el cartell quedarà amb el següent titular: "Donarem suport a el conrreu responsable i el comerç ètic del cafè"

Anava a fer servir la contracció "al" però llavors el titular quedaria: "Donarem sopor al conrreu responsable i al comerç ètic del cafè"

Núria Olivella ha dit...

Sempre que es pugui s'ha d'utilitzar la contracció al (a + el). Per tant, ja ho feies bé: «Donarem suport al conreu responsable i al comerç ètic del cafè». Kes, compte! Conreu va només amb una R! La doble R només es pot fer servir entre vocals.

Gràcies pel comentari!

Kes ha dit...

Un error horror! com aquests els que vulguis, però espero, desprès d'aquestes classes no fer-ne més.

Carlos ha dit...

Els socis recolzen el club. Jo crec que aquesta significació s'ha d'acceptar per extensió. No tinc notícia d'aquesta afirmació del IEC. ¿Algú ho sap?

Núria Olivella ha dit...

Carlos, segons em van comentar a l'IEC quan els ho vaig preguntar, no tenen intenció d'acceptar el verb recolzar com a 'donar suport'. Per tant, no seria adequat utilitzar aquesta frase que tu dius.